Informatisering via pakketselectie

De vraagstelling: Rensa is een gespecialiseerde groothandel op het gebied van verwarming, ventilatie en energiebeheer. In totaal werken bij Rensa ongeveer 300 mensen in vaste dienst. Rensa kent een landelijke dekking: naast het centraal magazijn in Didam heeft Rensa verkoopkantoren in Breda, Doetinchem, Eelde en Waddinxveen. Het bedrijf heeft 11 servicebalies te weten: Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Doetinchem, Eelde, Haarlem, Heerenveen, Nijverdal, Utrecht en Waddinxveen. Het klantenbestand bestaat uit installateurs.

Het bedrijf was op zoek naar een nieuw informatiesysteem. Het systeem moet zowel de administratieve alsook de commerciële en logistieke activiteiten ondersteunen. Men vroeg zich af welk systeem of combinatie van systemen het beste gaat passen.

 

De ondersteuning: gestart is met een quick scan. Doel was inzicht te krijgen in de huidige situatie, knelpunten en verbetermogelijkheden. Door de adviseur zijn de bevindingen vertaald in wensen en eisen te stellen aan het toekomstige informatiesysteem. In workshops met medewerkers van Rensa zijn deze wensen en eisen per discipline verder aangescherpt. Door de adviseur zijn de eisen vertaald in een profiel.

Voor het opstellen van een shortlist van mogelijk geschikte pakketten is gebruik gemaakt van de databases en de bijbehorende tools die zijn opgezet vanuit de internationale pakketonderzoeken van Fraunhofer IML (D).

Het eerder opgestelde profiel is gelegd tegen de door de verschillende pakketten geboden functionaliteit. Op deze wijze is op efficiënte en effectieve wijze zichtbaar gemaakt in welke mate de verschillende systemen de toekomstige werkwijze kunnen ondersteunen. Rensa 3

 

Het resultaat: uit confrontatie met eisen en wensen bleken grote verschillen tussen de systemen. Duidelijk werd aan alle betrokkenen dat de gevraagde functionaliteit niet door één systeem kan worden geboden. Dit werd zichtbaar gemaakt omdat in het WMS onderzoek ook de WMS-functionaliteit van ERP-systemen wordt onderzocht. Besloten is een ERP-pakket in combinatie met een WMS in te zetten. De implementatie is zonder problemen of onverwachte aanpassingen verlopen.